;

Monday, June 14, 2010

Linut Edisi Ibu Mertua Ku

Linut adalah sejenis makanan tradisi masyarakat Sarawak khususnya dalam kalangan masyarakat Melalau suatu ketika dulu. Kini, ianya sudah diguna pakai oleh kebanyakan masyarakat di sini tak kira melanau, melayu atau kedayan. Ianya diperbuat daripada tepung kanji yang dipanggil “La Manta’” . Ianya juga mudah didapati dan dijual dipasar-pasar setiap hari. Setiap kaum di Sarawak menggelarnya dengan nama-nama tersendiri. Ada Lamanta’, ada Jalli, ada Linut , Ambuyat dan pelbagai lagi mengikut bahasa masing-masing.
Bagi tetamu yang kali pertama melihatnya sememangnya tidak ada selera untuk memakannya. Ayohngoh pun pada mulanya tidak tergambar difikiran yang ianya boleh dimakan. Bentuknya seolah-olah kanji yang telah dicampur air untuk dijadikan pelekat kertas layang-layang semasa zaman kanak-kanak dahulu.
Itu semasa mula-mula tengok tetapi bila mula-mula dihidangkan oleh ibu mertua ku, apa lagi, bukan tiada selera pantang jumpa. Pernah suatu ketika dahulu (awal-awal menjadi menantu kepada ibu mertua ku) macam ketagih pulak, tak perkena tak senang duduk sehingga boleh dikatakan setiap kali hujung minggu pasti menelannya.
Menu asliannya sudah ternoda dek pengubah-pengubah menu di sini sebab itu Ayohngoh menamakam linut yang disediakan dan dihidangkan keluarga Ayohngoh dengan Linut Edisi Ibu Mertua Ku. Bahan-bahan sokongannya tidak sama satu keluarga dengan keluarga yang lain. Ianya diubah mengikut selera masing-masing.
Tepung kanji sememangnya asli tetapi bahan sokongannya pelbagai. Hidangan ibu mertua ku biasanya mesti ada sardin sayur hijau, ikan masak asam dan ikan goreng. Cara membuatnya sebagaimana berikut:
Tepung Lamanta’ dicampur sedikit air biasa seperti ini.
Kemudian dimasukan air panas sehingga ianya mengeras seakan-akan tepung yang telah diuli.

Kacau sehingga ianya sebati dengan air panas yang dicampur tadi. Jadi ia sbegini.
Sekarang sedia untuk dihidang:
Untuk memakannya kita perlu ada penyepit buluh yang dibuat khusus untuk menggantikan sudu bagi memudahkan sesiapa yang mencubanya.
Sekarang jom kita makan Linut Edisi Ibu Mertua Ku.
Cara memakannya, mula putarkan penyepit buluh ke dalam bekas yang berisi linut tadi,
Kemudian cecahkan ke dalam sardin yang telah dimasak,
atau cecahkan ke dalam kuah ikan masak asam,
Lepas tu, tengok dok merah dah..
Tunggu apa lagi, telan saja lah...

Selain tu dia boleh di makan dengan ikan goreng, sayur dan apa sahaj yang melintas di depan hantam sajalah labu.... Jangan telan penyepit tu sudah nak oii...

1 comment:

shima said...

salam.

kamek pun suka..huhu..sbb mmg org melanau asli..hihi..tp husben tak pandai mkn lagi .dia org kedah.